ГЕРОИ
Димитър Иванков: 10 000 турци крещяха името ми
Дузпите, които спасих срещу Генчлербирлиги, бяха решаващи, казва героят на Кайзери
| |
 |
Иванков донесе купата на Кайзери
| |
 |
- Вие и Димитър Бербатов сте единствените българи в чужбина, които тази година спечелиха трофей. За него се говори, че ще смени клуба. Вие пък нямате договор за следващата година с Кайзериспор.
- Така е, нямам. Сега мисля да си почина и после да реша бъдещето си. Всичко е възможно, все пак съм на 32 г. Има няколко варианта за добри договори от финансова гледна точка. Надявам се, че до 25 дни моето бъдеще ще се реши.
- Какви са вариантите - Турция или друга държава?
- Има възможности и за тук, защото с представянето си през трите години привлякох вниманието на големите клубове. Има и няколко варианта за Европа. Нека починем и ще избера най-добрия.
- За кои отбори в Турция става въпрос. Пише се, че сте цел на Бешикташ.
- Да, това вече не е тайна. Интересуват се от мен от 7-8 месеца. Всичко е въпрос на преговори. Ако остане сегашният треньор Ертору, ще е по-лесно да отида там. Той ме харесва, взе ме в Кайзери от Левски.
- За какъв срок ще искате да подпишете?
- Поне две години. След това не съм мислил дали ще приключвам. Докато имам сили, ще играя. Знаете, че вратарите остават повече време.
- Важно ли е мнението на семейството ви за новия клуб?
- Решенията ги взимам аз и моята съпруга. Въпросът е аз да се чувствам добре в дадения отбор. Но
най-важни ще са финансовите условия
- Тиери Анри иска да напусне Барса, за да вижда по-често дъщеря си, която не е с него. Да се откъснат от семейството си, е тежко за повечето хора.
- Жена ми е при мен, лошото е, че децата не са тук. Причината е, че няма подходящи училища.
- В Истанбул има колкото искате училища.
- Нека първо подпиша, конкретно не мога да говоря.
- Как празнувахте успеха на финала? Знаем, че семейството ви е при вас.
- В последния мач за първенство срещу Анкарагюджю повечето от чужденците и аз няма да играем. Ще се даде шанс на резервите. Ние си свършихме работата перфектно, целта беше да спечелим купата. Затова много се радвам, че успяхме и празнувахме подобаващо. Естествено днес (вчера) и утре ще бъдат организирани големи тържества в Кайзери. Отборът за първи път стига този етап в турнира, камо ли да вземе титлата. Наистина е голям успех и съм сигурен, че ще ни почетат подобаващо.
- Как, знаете ли нещо повече за програмата?
- Не знам точно, предполагам, че ще се ходи в кметството, хората ще ни приветстват. Дано стане празник за града.
- Колко жители има Кайзери?
- Около 800 000.
- Защо вие бихте първи дузпа? Така ли се бяхте разбрали?
- След като свършиха продълженията, треньорът ни извика и реши аз да почна. Това не бе проблем за мен, още повече че съм
щатен изпълнител от около година
По-интересното е, че се наложи да бия два пъти, което наистина рядко се случва. На пръв поглед изглежда странно, но радващото е, че аз и отборът успяхме. Победихме тим с традиции в местния футбол. Ако не се лъжа, са играли четвъртфинал в Купата на УЕФА, печелили са два пъти турската купа. Но мисля, че в момента сме в по-добра форма и заслужавахме да ги бием. Аз спасих общо три дузпи, а вкарах две. От трите хванати две бяха решаващи. В смисъл, че ако Генчлербирлиги бяха вкарали, взимаха мача. Може би това бяха преломните моменти при дузпите. Стадионът бе пълен. Имаше над 10 000 наши привърженици. Уникално преживяване. Пак ще кажа - луд мач. Радвам се, че бях част от него и той свърши добре за нас.
- Вие сте един от вратарите в света с най-много голове.
- Доколкото ми казаха местните журналисти, попаденията, които вкарах в сряда, важат за тази класация. Не съм на 100% сигурен, но с тях сметката ми се закръгля на 35. Води Сена от Сао Пауло, пред мен е Кампос с 40.
- Имате време да го стигнете.
- Да сме живи и здрави, наистина имам уникален шанс. Той вече не играе.
- Когато биете дузпи, избирате ли предваритенло ъгъла?
- Не, просто гледам вратаря.
- В един и същ ъгъл ли изпълнихте?
- Не, в различни.
- А къде ви биха, когато спасихте?
- Бяха нормални дузпи. Имах късмет, че уцелих къде да се хвърля. Без шанс във футбола и живота е трудно.
- Правили ли сте нещо специално като дете, за да се научите да спасявате?
- Не, а и не мисля, че съм чак толкова добър. Просто гледам нападателя. Той винаги е под по-голямо напрежение.
- Купата на Турция ли е най-големият ви успех?
- Не бих казал, доста съм спечелил и в Левски. Все пак се радвам, че успях и извън България. Местното първенство се води шесто по сила в Европа. Фенербахче стигнаха четвъртфинал в Шампионската лига и загубиха от Челси, финалистите. Дойдоха Роберто Карлос и Кежман, не е никак малко, нали. Излишно е да говорим за класата и парите, които пръскат. Успехите им са логични. Разполагат с бюджет 90 млн. долара. Сами разбирате, че могат да вземат когото си пожелаят.
- Техният вратар Демирел също умее да спасява дузпи, но прави и детински грешки.
- Всичко се случва. За част от секундата ставаш герой или антигерой.
- Да поговорим за България. Станимир Стоилов и Наско Сираков вече не работят в Левски. Какво мислите за това решение?
- Не разбирам защо постъпиха така с тях. Може би причина са загубите. Но като се има предвид, че разпродадоха отбора, трябваше да дадат повече време на треньора.
- Вили Вуцов наследява Мъри, но феновете го посрешат с думите "Овча главо, махай се от Герена".
- Той е треньорът, само мога да му пожелая успех и да върне класата на Левски. Не бих се наел да коментирам защо феновете го посрещат на нож.
- Вашият наследник Гошо Петков обяви, че напуска.
- Винаги е по-добре да тръгнеш към чужбина колкото се може по-рано. Всеки иска да играе в
по-силни първенства и пред по-пълни
трибуни. Колкото по-млад излезеш, толкова по-добре. Вижте Мартин Петров, Бербатов, дори Мариан Христов. Единственият българин, печелил Бундеслигата.
- Да се върнем на Турция. На кой залагате за шампион?
- Галатасарай водят с 3 точки на Фенербахче и им е достатъчна дори точка този кръг, за да триумфират. Залагам на тях.
- Сивасспор, където играе Иван Цветков, направи фурор през сезона.
- Нямат шансове за второто място, но мисля, че ще останат трети, каквито са в момента пред Бешикташ и ще играят в Купата на УЕФА.
Цветан Ламбрев
Вашият коментар
|