"На колко години бях, когато се състезавах за първи път? Мисля, че на девет. Кога осъзнах, че искам да бъда пилот? Може би от времето, когато бях на 10. Никога не съм имал съмнения по въпроса как ще си изкарвам прехраната." Това са думи на немския пилот на Уилямс Нико Розберг, който започва третия си сезон във Формула 1. А все още е само на 22 г.
22-годишният Нико Розберг е бъдещата голяма звезда на Ф1
Снимка: АП
Саймън Арон "Телеграф"
От 725-те пилоти, които са стартирали в състезания за Гран при от 1950 насам, само 11 са били последвани в кариерата от синовете си. Розберг е един от тези благословени наследници. Той още не играе ключова роля в екипа на Уилямс, с който баща му Кеке става световен шампион през 1982 г. Но макар досега да не е вкусил успеха, на който се радва Люис Хамилтън, той е една от потенциалните бъдещи звезди на този спорт.
Красноречив и с бърз ум, той говори свободно немски (неговата официална националност, въпреки че винаги е живял в Монако), френски, английски и италиански. Забавното обаче е, че не знае родния на баща си финландски което му е създавало проблеми с общуването с роднините.
Въпреки интереса от страна на Макларън през току-що завършилата зима, сър Франк Уилямс заяви, че няма интерес да продава Нико. Така Розберг преподписа договора си до края на 2009 г. Върху младия пилот падат големите надежди да върне печелившата форма на отбора от 80-те и 90-те години. А в падока Уилямс са смятани за "старата школа", отбор, който датира преди модерната, комерсиална ера.
Първото Гран при на Уилямс е през 1969 г., а от 1972 тимът създава и собствени шасита. Истинският успех идва с дизайнера Патрик Хед през 1977. Сътрудничеството с него води до 16 световни титли (9 при конструкторите, 7 при пилотите) и 30 г. по-късно още е живо.
Тази година старомодният тим залага на най-младата двойка пилоти
Заедно с Розберг ще кара 23-годишният Казуки Накажима, след като японецът направи впечатляващ дебют във финалния кръг в Бразилия през 2007 г. (10-о място). Неговият баща Сатору бил предложен на Уилямс в края на 80-те, но го отхвърлили. Скоро след това от Хонда, които стояли твърдо зад Накажима-старши, отказали на англичаните двигатели. Има известна ирония във факта, че сега Уилямс получава значителна отстъпка за моторите, задето взе сина му - протеже на Тойота. Но истината е, че Накаджима-младши, който въпреки непостоянството си бе основна фигура в миналогодишния шампионат на GP2, вече ясно показа бързината си. Миналия сезон той записа петата най-бърза обиколка в Бразилия и впечатли шефовете със скоростта си в зимните тренировъчни сесии. "Казуки е при нас по заслуги, ценим го високо", твърди Франк Уилямс.
Известната фамилия може и да отваря врати в моторния спорт, но не дава гаранции за успех. "Аз лично мисля, че това е положително нещо", твърди 22-годишният Нелсон Пикет-младши, който тази година ще запише първия си пълноценен сезон във Ф1 като съотборник на Алонсо в Рено. Неговият баща Нелсон-старши спечели три световни титли, преди да приключи кариерата си в Бенетон - отбора, който неусетно се трансформира до този, за който работи днес синът му.
По-младият Пикет завърши втори след Хамилтън в GP2 през 2006, а миналата година прекара като тест-пилот в Рено. "През цялата си кариера трябваше да се побутвам допълнително за да докажа, че не дължа мястото си само на името на баща си. Това ми дава допълнителна мотивация", обяснява Нелсон. Подобно на младия Розберг, и той е избрал пътя си от най-ранна възраст. Но, както сам подчертава, това не е задължение, а личен избор. "Един от по-малките ми полубратя също се пробва, но не му хареса да се състезава и не продължи".
Сега напрежението върху младите пилоти е подсилено и от връстника им Хамилтън, който вдигна много летвата миналия сезон. "Люис и аз бяхме съотборници в картинга две години - споделя Розберг. - Пазя много хубави спомени от онова време. Още тогава той беше фантастичен. Някои хора може и да са се удивили от представянето му в първия му сезон, но не и аз. Познавам възможностите му от много време. Дали е разочароващо за хора като мен, че той постигна толкова много още от първи опит? Определено да. Той е истинско копеле! Промъкна се отзад и се намести пред мен. Но във Формула 1 играят и късметът, и шансът. Въпросът е да попаднеш в точния отбор в точния момент".