Елена Исинбаева: Спя по 11 часа и обичам палачинки
Бих станала манекенка, след като се оттегля, казва световната рекордьорка на овчарски скок
Във връзка със започващото днес във Валенсия световно първенство по лека атлетика в зала голямата звезда в овчарския скок, рускинята Елена Исинбаева, отговори на въпроси по интернет на свои почитатели.
Елена блестеше на червения килим по време на раздаването на спортните награди "Лауреус" в Санкт Петербург
Марина: Здравейте, Елена. Ще станем ли свидетели на нов световен рекорд във Валенсия? Елена: Ще направя всичко възможно. Роки: Докога ще се състезавате сред професионалистите и какво планирате след края на кариерата си?
- Надявам се да скачам до 2013 година, след което искам да остана близо до спорта, може би в администрацията, и да помагам на младите спортисти и на олимпийското движение. Лео: Сега живеете в Монако. При вас е и Виталий - официално или не?
- Виталий е винаги с мен. Брус: Преди да скочите 5 метра в Лондон преди две години, заявихте, че вече сте ги преодолявали на тренировка. Сега колко постигате на тренировка?
- 4,80 м, не опитвам повече. Карлос: Включвате ли плуване в тренировката?
- Само за възстановяване, също йога и гимнастика Костас: Вярно ли е, че сте възнамерявали да станете гимнастичка?
- Да, вярно е. Марилуз: Ще зарадвате ли испанския народ с нов рекорд? Тук, в Мадрид, вече счупихте два.
- Надявам се да взривя и Валенсия. Павлез: От колко години скачате и какъв е юношеският ви рекорд?
- Бях на 15 години, а рекордът ми беше 4,47 м. Рос: Какво обичате да пиете и да ядете?
- Сок от червено грозде и палачинки с мед. Костас: Кога разбрахте, че можете да се състезавате на топ ниво?
- През 2000 г. в Сидни загубих финала и това ме амбицира да стана най-добрата СБЕЕ: Вие влизате в игра, когато повечето състезателки вече са приключили. Какви техники използвате, докато чакате първия си опит?
- Чета книги и мисля за всичко друго освен за скока. Марилуз: Бихте ли станали топмодел?
- Ако ме поканят, след като се оттегля. Толя от Минск: Здравей, Лена, аз съм десетобоец от Беларус. Колко скачаш на дълъг скок?
- Скочих 6 метра през 2003 г. Костас: Какво е мнението ви за мизерията в Русия?
- Всеки има шансове да печели пари, самата аз бих помогнала на бедните. Лео: Колко часа спите на ден?
- Девет нощем и два следобед. Дейвид: Любимата ви страна?
- Русия. Джиджи: Здравейте, Елена. Аз съм етиопец. Какво е мнението ви за етиопските спортисти?
- Те са най-добрите бегачи на дълги разстояния в света. Мария: Страхувате ли се от нещо?
- Да, от ревността. Брус: Няма много общо с турнира във Валенсия, но кого подкрепяхте досега на Формулата в Монако?
- Трули и Ралф Шумахер от Тойота. Родрип: Аз съм испанец, също скачам висок скок и в събота ще бъда във Валенсия. Отдавна чакам да ви зърна! Ще опитате ли нов рекорд?
- Само ако викате достатъчно силно. Паси: Какво е мнението ви за Асафа Пауъл?
- Голям спринтьор и човек, пожелавам му нов рекорд. Миро: Ако по някакъв начин вашият спорт изчезне, кой от следните бихте избрали: дълъг скок, висок скок или хърдели?
- Може би скок височина. Роки: Каква е мотивацията ви в спорта?
- Мотивират ме децата и тяхната подкрепа чрез писма и имейли. Искам да бъда добър пример за всички тях. Фен от Португалия: Надявам се да бъдете все така активна още дълги години, защото без вас овчарският скок не е интересен.
- Благодаря ви. Мистър: Според мен вие сте кралицата на леката атлетика и най-атрактивната от всички. Продължавайте да скачате все така нависоко, да бъдете все така красива и винаги да радвате публиката.
- Благодаря ви. Вече трябва да тръгвам. Благодаря за въпросите. Целувки на всички.
Елена Исинбаева е световна рекордьорка в овчарския скок с 5,01 м. Носителка на златен медал от игрите в Атина през 2004 г. с 4,91 м (световен рекорд). Атлет №1 на годината за 2004 г. и 2005 г. на IAAF.
Чаровната рускиня подобрява 21 пъти световния рекорд от 13 юли 2003 г. (4,82 м) до 12 август 2005 г. (5,01 м). Днес 25-годишната Исинбаева е считана за най-великата състезателка на овчарския скок. Освен олимпийска титла зад себе си тя има и два златни (Хелзинки 2005 и Осака 2007) и един бронзов медал (Париж 2003) от шампионати на планетата на открито. Световна шампионка в зала от Будапеща 2004 и Москва 2006.
Родена е на 3 юни 1982 г. във Волгоград. Дълго време живееше в Донецк, Украйна, където тренираше под надзора на Сергей Бубка. Наградена е със званието "Почетен гражданин на Донецк". Днес живее с треньора си Виталий Петров в Монако.