7sport.netкоментари
информация
  форум Четвъртък, 29 Март 2007  

СЪДБИ

Да страдаш и да побеждаваш

Атлетът Кольо Нешев чупи рекорди на копие, докато се грижи за парализираната си приятелка Даниела

Боже, дай ми сили да понеса това, което не мога да променя; дай ми решителност да променя това, което мога; дай ми мъдрост да различа едното от другото.

Тибетска поговорка


 
Снимка

24-годишният Нешев подобри рекорда на копие, след като се беше отказал от спорта заради контузията на приятелката си

Понякога животът се събира в един миг и той може да промени всичко. За атлета Кольо Нешев и приятелката му Даниела Тодорова, също състезателка по хвърляне на копие, този съдбовен момент настъпва на 8 март 2006 г.
Даниела е на лагер на Белмекен. На една тренировка обаче я застига ужасно нещастие - тя изпуска щангата върху врата си. Лостът премазва няколко прешлена и момичето остава парализирано. Тогава Кольо е на 23 г. На негово място мнозина щяха да си плюят на петите, защото с Даниела не го свързва нито подпис, нито общ имот. Нищо освен любовта. Тя обаче се оказва по-силна от всичко. Страданието сближава още повече двамата. Кольо застава плътно до Даниела и дори мисли да се откаже от спорта, за да може да е край нея денонощно. "В началото спях по около 2 часа. Престанах да тренирам и въпреки това на републиканския шампионат след три седмици станах първи с личен резултат."
Заради контузията на Даниела Кольо спира тренировките при Георги Димитров
и се прибира в Казанлък. Там се готви сам по методите на големия специалист. За всеобща изненада на зимното първенство в неделя Кольо Нешев подобри почти 20-годишния национален рекорд на копие. Той метна 82,55 м, с над 10 м повече от досегашното му постижение. Нещо повече, за първи път българин излиза толкова напред в световната ранглиста в дисциплината - 4-и.
Както може да се очаква, Даниела първа научава за подобрения рекорд. По същото време тя е на поредните възстановителни процедури в Поморие.
"Аз съм й казал, че дори да хвърля 90 метра и да стана олимпийски шампион, най-щастлив ще бъда, когато я видя да ходи."
Даниела се възстановява с пари от дарения. Присадени са й стволови клетки, но ефектът е по-лош от очаквания. Сега предстои ново присаждане. "Оптимисти сме, макар че докторите не казват нищо конкретно. Най-хубавото е, че вече има движение в тазобедрената става и това ни дава надежда. Ако трябва, ще пробваме и в чужбина, но няма да се откажем", категоричен е Кольо.
Той е убеден, че никога няма да изостави Даниела. "Понякога ме пита защо си губя времето с нея, но това става само в моментите, когато е много разстроена", разказва рекордьорът, който се гордее, че приятелката му е изключително смел човек.
Именно тя го подкрепила да се върне в леката атлетика през есента. "Бяхме в Поморие. Тя си правеше упражненията, а аз опитах да похвърлям малко. Усетих, че се справям добре, и реших да пробвам отново. Петър Рахманлиев и Цветанка Христова също ми дадоха кураж да продължа. Сега съм амбициран да постигна нещо голямо", чертае планове за бъдещето Нешев.
Ежедневието му е изпълнено с тренировки и с грижи за Даниела: "Сутрин ставам, минавам да я видя и отивам на стадиона. После почивам, тренировки и вечерта съм отново при нея." В резултат на усилията той покри норматив "А" за олимпиадата в Пекин догодина. "Сигурен съм, че
това ще бъде най-голямата олимпиада в историята
Да видя Китай, е детската ми мечта. Едва ли точно на игрите ще мога да разгледам Китайската стена и Забранения град, но някой ден ще отида специално за това."
В момента Кольо се готви абсолютно сам. Едва ли има друг състезател от световна класа, който да няма треньор в тази технична дисциплина. Петър Рахманлиев, който вече е пенсионер, идва веднъж седмично да му коригира техниката на стадиона в Казанлък. "По-добре е, когато някой ми показва, защото аз много лесно попивам. Когато имам тренировки за техника, си монтирам дигиталния фотоапарат и после се гледам дали го правя добре. Иначе вкъщи имам много кинограми и записи на най-добрите. След драмата с Даниела приятел ни подари лаптоп, който е най-голямото й забавление."
Нешев почва да се занимава със спорт съвсем случайно. През 1999 г. известният специалист Петър Рахманлиев събира група в родния Казанлък. "Рахманлиев ме огледа, че съм слабичък, и май не можа да прецени дали ставам - спомня си Кольо. - Кара ме да бягам, а после поиска да ме види как мятам камък. Мисля, още тогава му стана ясно, че ще съм копиехвърляч."
Именно хвърлянето на камъни е стихията му.
Още в трети клас е прехвърлял 8-етажния блок
Разбира се, на първите тренировки взима и доста "жертви" - чупи прозорци на къщи, коли и цехове. Готви се при Цветанка Христова и само след три месеца печели първата си титла на държавното първенство за юноши. Безспорен талант е и бързо подобрява постиженията си. Поради административна грешка обаче става студент още на 17 г. "Не зная защо, но съм записан една година по-рано (роден е през 1983, а не през 1982 г.). Затова станах ученик едва на 5 години. Не ме притеснява това, но такива грешки продължават да ми се случват и сега. Когато карах шофьорските курсове, на компютъра излезе, че съм взел кормуването, без да имам листовки."
В НСА Кольо продължава тренировките при Станка Миланова, а през 2005 заедно с Даниела са поети от Георги Димитров. Остават при него до фаталния 8 март, който преобръща всичко. За него и Даниела обаче животът продължава. Просто изпитанието ги е направило още по-силни. Рекордът на Кольо далеч не е единственото доказателство, че който има цел, винаги намира път. Дори в най-тежките моменти.

ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ

Вашият коментар

  


    Притежава не само талант, но и морал 
   

Добромир Карамаринов
президент на БФЛА


Радвам се, че Кольо успя да направи този рекорд. Знам историята му и как тренира и затова бях подготвен за такова постижение. Очаквам още по-силни резултати тази година. Талантливо момче е, но има и нещо друго. Малко са спортистите, които имат толкова качества. Той е амбициозен, целеустремен, но и изключително морален. Кольо не остави Даниела, когато тя се контузи, и дори реши да се откаже. И сега не я оставя. Колко хора биха направили това?
Аз очаквам Кольо да влезе на финала на световното в Осака. Той вече може спокойно да се подготвя, защото покри норматива за олимпиадата. Кольо много прилича като фигура и стил на чеха Ян Железни, дано има и същите успехи. Хубаво е, че Петър Рахманлиев се съгласи да му помага, защото у нас са малко специалистите в тази дисциплина. Кольо е вторият ни атлет, след Тезджан, който ми е обещал олимпийска титла. И на двамата го желая, защото знам, че могат.

водещите заглавия
срам
статистика
футбол българия
футбол свят
евро 2008
спорт
интервю
живот
Обратно горе © 7дни СПОРТ. Издава '7дни СПОРТ'-EООД   |  webmaster