7sport.netкоментари
информация
  форум Вторник, 28 Ноември 2006  

ЗВЕЗДИ

От бедното детство до календара на “Пирели”

 
Снимка

71-годишната актриса бе перлата на календара на "Пирели", в който изгряха също младите й колежки Пенелопе Крус (долу от ляво на дясно), Хилари Суонк, Наоми Уотс и Лу Дуйон. Първият календар на фирмата е отпечатан през 1964 г.

София Вилани Шиколоне е родена на 20 септември 1934 г. в Рим. Баща й - инженерът Рикардо Шиколоне, отказва да се ожени за преподавателката по пиано Ромилда Вилани, но признава детето за своя дъщеря. Ромилда няма средства да го изхранва и заминава за родното си градче Поцуоли до Неапол. В тесния апартамент живеят още бабата и дядото и лелите и чичовците на София. Именно бабата Луиза успява да събере пари, с които наема кърмачка за момиченцето и спасява живота му. "Страхът бе мой редовен спътник в детството ми - страхувах се, че ще останем гладни или че децата ще ми се подиграват, защото нямам баща. Страхувах се от бомбардировките през Втората световна война, заради които ни евакуираха в Неапол", разказва по-късно звездата.
Момичето израства в изключителна бедност със сестра си Мария, която се ражда по-късно и Рикардо отказва да признае за своя. Амбициозната София се връща в Рим, когато е на 15. Спечелила е 3000 лири (около $ 35) от конкурса "Кралицата на морето" и е твърдо решена да постигне успех. Участва в редица други конкурси и се записва на курс по актьорско майсторство. През 1950 на "Мис Италия" печели наградата за елегантност и получава ангажименти от списания, в които се снима с псевдонима София Ладзаро. Фамилията Лорен започва да използва, след като участва във филмa Le Sei mogli di Barbablu през същата година.
През 1952 е представена на продуцента Карло Понти, който е с 22 г. по-възрастен от нея, но на 17 септември 1957 г. й става съпруг. Бракът им обаче е анулиран, защото Понти е обвинен в двуженство. Повторната сватба е на 9 април 1966, след като София, Карло и бившата му жена получават френско гражданство. Лорен и Понти имат двама синове - Карло младши и Едоардо.
Първите успехи на София в киното идват през 1954 с ролята в "Златото на Неапол" на Виторио де Сика. През 1961 е отличена с "Оскар" за "Чочарка" (отново на Де Сика). През 1991 Американската филмова академия я отличава отново, но този път за цялостно творчество. През 1969 Холивудската асоциация на чуждестранните журналисти я провъзгласява за най-популярната актриса на света. Под натиска на Понти тя е научила английски и пробива в Холивуд с Pride and The Passion (1957) с Кари Грант и Франк Синатра. "Режисьорът Стенли Крамър й предложи $ 200 000 и това бе едно от на-лесните решения, които съм взимал", разказва Понти.
Освен с Де Сика София е работила с още десетки големи режисьори - Еторе Скола, Чарли Чаплин, Марио Моничели, Робърт Олтман, Сидни Лъмет и др. В цели 13 филма й партнира Марчело Мастрояни, който през 1996 умира от рак.
През 1982 Лорен излежава 17 дни в затвора в Казерта заради данъчни престъпления, но по-късно обвинението е снето и цялата отговорност е прехвърлена на счетоводителя й.
Лорен е автор на автобиографичната книга "Живеейки и обичайки", а също и на "Тайните на красотата", в която споделя своите рецепти за съхраняване на младостта. Тази година София прие да се снима разголена за календара на фирмата за производство на гуми "Пирели". Изданието се отпечатва само в 400 броя, които се подаряват на важни клиенти.

Вашият коментар

  


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
водещите заглавия
тема на деня
статистика
футбол българия
футбол свят
спорт
живот
Обратно горе © 7дни СПОРТ. Издава '7дни СПОРТ'-EООД   |  webmaster