Не спрях с футбола по време на войната, казва босненецът от Литекс
Джамал Берберович е последният нов футболист на Литекс. Босненецът пристигна в Ловеч часове преди първия мач с Риека (1:0) от турнира за Купата на УЕФА. Въпреки че не бе карал подготовка с тима, той игра силно срещу хърватския тим. Десният полузащитник е бивш съотборник и добър приятел на Димитър Бербатов. Двамата играха в Байер (Леверкузен).
След тренировката на Литекс вчера Берберович даде интервю за "7 дни спорт". Превеждаше капитанът Небойша Йеленкович.
- Джамал, разкажете нещо за себе си?
- Започнах да тренирам в Сараево. Играх доста време в този отбор. После преминах в Леверкузен, където останах три сезона. През последната година в Бундеслигата бях преотстъпен. След това пак се върнах в Сараево, откъдето ме купи Литекс. - Колко мача имате за националните отбори на Босна и Херцеговина?
- За мъжете 13, за младежите - 35. - Вкарвали ли сте голове?
- Не, аз съм дефанзивен футболист. Нормално е да нямам голове. - Знаем, че сте добър приятел с Димитър Бербатов?
- Дори много добър. Още в първия ми ден в Леверкузен се запознахме. Той е №1 и като човек, и като играч. Както е тръгнал, ще стане легенда. В Германия го обичат много. Познавам още един българин - Мартин Петров, който играеше във Волфсбург. Много е силен. Имаме се и със Зоран Янкович, който беше във вашия национален отбор. Селекционерът Христо Стоичков го познават всички фенове на Балканския полуостров. Бе любимец на много хора, докато играеше в Барселона. - А какво знаете за Литекс?
- Много неща. Преди три години бях пред трансфер в Литекс. Но в последния момент се появи офертата от Леверкузен и отидох там. Но очевидно ми е било писано да играя в България. Ето че сега съм тук. Подписах за три години. В отбора ме приеха много добре. С другите момчета ще гоним възможно най-високи резултати в първенството и в турнира за УЕФА. Преди години в Литекс играеше друг босненец - Емир Обуча. От него също знам доста неща. - Играхте срещу Риека в първия мач. Мнението ви за този отбор и какво ще се случи на реванша?
- Хърватите са опитен тим. Имат класа. Играят агресивно и бързо. За реванша какво да ви кажа? Това 1:0 от Ловеч ни дава големи шансове да продължим. Идеален резултат е за мачове на пряко елиминиране. Обещавам не феновете, че ще направим всичко възможно да отстраним Риека. - Сигурно вече знаете, че в Литекс има футболисти от три бивши югорепублики (б.р. Попов - Македония, Йеленкович - Сърбия, Новакович - Словения).
- Да, запознах се с всички. Специално на мен ми е много интересно да играя в отбор с толкова чужденци. - Каква религия изповядвате?
- Мюсюлманин съм. - В какви отношения сте със сърбина Небойша Йеленкович?
- Много добри. Приятели сме.
(На тренировка ходим с бронежилетки. Шегувам се, разбира се. По време на войната в Босна и Херцеговина бяхме млади, намесва се Йеленкович.) - Къде бяхте по време на военните действия в Сараево?
- В града. Тренирах. Опитвах се да не изоставам. Беше трудно, но не съм спирал с футбола. Във войната не съм участвал. - Как намирате България и Ловеч?
- България е типична балканска страна. Не се различава много от Босна, Сърбия, Румъния, Украйна или дори Русия. Харесва ми. Отскоро съм тук, но се чувствам супер. Ловеч не е голям град и се живее спокойно. Може би има неща, които още не съм видял. - Кое е първото нещо, което ви направи впечатление, когато пристигнахте?
- Труден въпрос. Може би отношението на ръководството. Изненадан съм от вниманието, с което ме прие шефът Гриша Ганчев. Не знаете какви собственици има в Босна и Херцеговина. Не плащат на футболистите си. Или плащат малко. Има и такива, които просто лъжат. - Какво е нивото на клубния футбол в Босна и Херцеговина и може ли да се сравнява с България?
- Не може да се сравнява. В България е много по-добре. Отборите са по-богати. Работи се професионално. В Босна няма такива пари и условия за футбол. Иначе имаме много талантливи играчи. - На какво се дължи огромният прогрес на националния отбор на Босна и Херцеговина?
- Само на едно - почти всички футболисти в тима играят в чужди клубове - в Белгия, Германия и Турция. Националният ни отбор тръгна перфектно. Сега имаме домакински мачове с Белгия и Сан Марино и ако ги спечелим, увеличаваме шансовете си за класиране на световното. Разбира се, остава още един много тежък мач - срещу Сърбия в Белград. - Притеснява ли ви това гостуване?
- В никакъв случай. Мачовете не са война. Вече играхме със сърбите в Сараево (0:0). Нямаше никакви проблеми. - Как живеят хората в Босна и Херцеговина?
- Трудно. Цените са високи, а заплатите - ниски. - Колко е средната заплата?
- Около 300 евро. Но в Сараево е много скъпо. - Разбрахте ли за нещастния случай в неделя, когато при гостуване на Железничар (б.р. другия отбор от Сараево) един фен бе убит, а 19 - ранени?
- Чух някъде за това. В босненското първенство винаги има проблеми, когато Железричар или Сараево гостуват. Феновете и на двата отбора са луди.