Васил Левски се е борил против турците, запознат е новият национал
Приличен дебют в националния отбор направи бразилецът Тиаго Силва. Левият бек на ЦСКА игра 90 минути в контролата срещу Турция (3:1). Ден след мача Тиаго получи над 50 есемеса и още толкова обаждания от приятели, колеги и роднини. Всички го поздравяваха и разпитваха за дебюта. Как всъщност се чувства един тъмнокож футболист с националната фланелка на България? Как Силва си комуникира със звездите Димитър Бербатов и Мартин Петров? Знае ли наистина химна? Отговорите ще науите от самия Тити, както го наричат приятелите.
- Тиаго, какво изпитахте, когато за първи път стъпихте на терена с националната фланелка на България?
- Горд съм. Казах го още когато ме повикаха. Хубаво ми беше да играя в национален отбор с такава история. В тим, за който е играл Христо Стоичков. - Какви бяха последните думи на селекционера, преди да излезете?
- Той има огромен опит. Много години беше на върха. Стоичков знае как се чувстват футболисти като мен, които играят за първи път в националния отбор. Специално ми обясни, че не трябва да се притеснявам. Успокояваше ме, защото видя, че съм малко напрегнат. Каза ми какво да правя, за да ми е лесно. И според мен се получи. - Публиката беше малко, но се говори, че повечето от 4-те хиляди фенове са дошли на стадиона заради вас?
- Не знам, не мога да ви кажа дали е така. Аз имам обяснение защо зрителите бяха толкова малко. Шансовете на България за класиране на световното първенство са нищожни. А и доста хора от София в момента са на почивка. Ако в другите мачове играем както срещу Турция, феновете бързо ще се върнат. Сигурен съм. - Турските футболисти разбраха ли, че сте бразилец?
- Да, няколко пъти играчът с №11 (б.а. - Хасан Шаш) се опита да ме заговаря на испански. Разменихме няколко думи. - Знаете ли наистина химна на България?
- Да, разбира се. - Може ли да го запеете?
- Горда Стара планина,
до ней Дунава синей...
(Тиаго пее почти без грешка първия куплет.) - Наистина удивително.
- Текста го знам наизуст. Но ми е много по-лесно, ако има и музика. Така беше на стадиона. Пях с останалите футболисти. - Знаете ли кой е Васил Левски, чието име носи стадионът?
- Герой от българската история. Човек, който се е борил за освобождение от нашествениците. Борил се е за освобождение от турско... (Тиаго не може да се сети думата.) - Робство.
- Да, да, точно така. - А Христо Ботев знаете ли кой е?
- И той е човек от историята. За него не знам толкова, колкото за Васил Левски. - Как ви приеха в отбора? Запознахте ли се с Димитър Бербатов и Мартин Петров?
- Много добре ме приеха. Приятел съм с всички. Бербатов, Мартин са лидери. Със Стилиян Петров и Кишишев ще поведат младите момчета напред. Този отбор има голямо бъдеще. - Минавате за шегаджия. Сигурно са ви скъсали от майтап.
- Майтапи имаше много. - Вярно ли е, че Христо Стоичков ви е карал да пеете химна в клубния автобус?
- Да, вярно е (смее се). Стоичков ми подари едно старо радио. Поне на 50-60 години е. На него слушам "Мила родино". - Очаквате ли да ви повикат за квалификациите с Швеция и Исландия?
- Най-важното за мен бе да мине този мач с Турция. И аз да играя добре. Така и стана. Сега мисля за мачовете с ЦСКА. Всичко поред. Има време до следващите мачове на националния отбор. - Как гледат в Бразилия на дебюта ви в нашия национален отбор?
- Двама журналисти ми се обаждаха преди мача.
В Бразилия пуснаха интервюта с мен
Едното беше в най-големия вестник на Сао Пауло. И след мача ми звъняха. Интересуваха се какво става, какъв е резултатът. В сряда вечерта се чух с роднините ми. Те бяха много радостни. Приятелите - също. Има доста хора в Южна Бразилия, откъдето съм родом, които следят резултатите на ЦСКА заради мен. В родината знаят, че страшно много футболисти от моето поколение се реализираха в Европа. Аз пък съм в националния отбор на България. Затова всички сме радостни. - Представете си, че утре предстои мач Бразилия - България?
- Ще е много интересен (смее се). Аз ще играя с пълни сили за България. Чувствам се българин отдавна. Ще играя с хъс и желание. Както го правех в Литекс и както го правя сега в ЦСКА. - Предстои ви мач с Ливърпул. Какво да очакваме?
- Излизаме и играем. Осъзнаваме, че Ливърпул има огромна преднина след първия мач. Ще се опитаме да покажем характер в Англия. - Какъв резултат прогнозирате?
- Трудно ми е да направя прогноза. Сигурното е, че няма да стоим като мишки
Излизаме 11 на 11. - В неделя бившият ЦСКА победи бившия ви тим Литекс.
- Беше труден мач срещу отбор, който игра много организирано. Победата е ценна, защото е срещу водещ тим.