7sport.netкоментари
информация


  футбол България Сряда, 27 Май 2015  

Шок и ужас!

Лицензионната и Апелативната комисия към БФС са незаконни

 
Снимка

Президентът на БФС Борислав Михайлов има сериозни проблеми с две от комисиите си
ЦСКА и "Локо" (Сф) с възможност да обжалват решенията на двата органа

ЦСКА с лиценз, ЦСКА без лиценз, това е драмата, която вълнува половин България. Проверка на "7 дни спорт" обаче установи, че проблемът не е в градината на армейците, въпреки че те имат огромни дългове към кого ли не. Всеки момент се чака на стадион "Българска армия" да обявят фалит. Макар тази шокираща новина все още да не е обявена официално, най-резонното нещо е в близките дни тя да стане факт.
Наред с драмите в ЦСКА обаче българският футбол има още един много сериозен проблем. И той е в градината на БФС. Наша проверка показа, че две от най-важните комисии във футболната ни централа са нелегитимни. Лицензионната комисия и Апелативната не отговарят на условията за избор на членове по наредбата на УЕФА. Във въпросната наредба в член 7, точка 8 е записано следното:
"Членове на АКЛ (Апелативна комисия) не могат да принадлежат едновременно нито към административния персонал, нито към която и да e постоянна комисия или комитет на БФС или на БПФЛ."
Същото правило важи и за Лицензионната комисия. Защо са нелегитимни? Защото и в двете комисии има хора, които работят на трудови договори в администрацията на БФС.
Става въпрос за изпълнителния директор на футболната централа Борислав Попов и неговия заместник Антон Попов. Този факт води до едно единствено заключение - всички решения, които са взети от двете комисии, са нелегитимни. От тук следват купища въпроси. Кой в БФС е допуснал това да се случи? Знае ли за този гаф президентът Борислав Михайлов? Знаят ли членовете на изпълнителното бюро, че двете комисии практически взимат незаконни решения? Това поставя под съмнение не само сегашната процедура по лицензиране на отборите от "А" група, но и решения, които са взимани със задна дата.
Друг интересен въпрос е дали самите членове на тази комисия са знаели за този казус. Трудно е да предположим, че изпълнителният директор Борислав Попов не знае, че по този начин влиза в конфликт на интереси. Логично на този въпрос трябва да отговори и Антон Попов, който също е на трудов договор на длъжността зам. изпълнителен директор и член на Апелативната комисия.
Сега обаче най-важният въпрос е дали клубовете, които не получиха лиценз за България и/или Европа (б.р., ЦСКА, "Локомотив" Сф, "Хасково" и "Марек"), ще обжалват решението, каквото и да е то, на Апелативната комисия. Може ли да се намеси изпълкомът, за да сложи ред в комисиите, или не може? Ще получат ли ЦСКА и "Локомотив" (Сф) законно отказ на лиценз или този правен безпорядък ще срути цялата система с поредица от жалби на засегнати клубове.

Асен Томов

 

Вашият коментар

  
водещите заглавия
статистика
футбол свят
спорт
форум
живот
Обратно горе © 7дни СПОРТ. Издава '7дни СПОРТ'-EООД   |  webmaster