7sport.netкоментари
информация


  футбол България Четвъртък, 27 Октомври 2016  

Иван Стоянов пред "7 дни спорт":

Ботев се цели в челните места

В националния трябва да има повече момчета от нашия отбор, не само Неделев, обясни нападателят

След ужасяващото начало на сезона Ботев Пд надигна глава. При Николай Костов резултати нямаше, но сега в "Коматево" дишат по-спокойно, дори понякога и се усмихват. Това обясни и стрелецът на пловдивчани Иван Стоянов в интервю пред "7 дни спорт". Нападателят е в Ботев от лятото, но за кратко време се превърна в лидер на "жълто-черните".


 
Снимка

.

- Иване, какво е настроението в Ботев преди мачовете с Нефтохимик и Левски?
- Настроението е добро, особено след доброто представяне в предишните кръгове. Сега загубихме злощастно от Черно море, но смятам, че е незаслужено. Задачата ни сега е да зарадваме отново феновете.
- Забелязваме, че на тренировката има шеги и закачки, по-спокойно ли е вече в отбора?
- Нормално е. Сега се вижда, че нещата се успокоиха, има настроение. Има и колектив, което е най-важното в един отбор. Тук колективът е един от най-добрите спрямо тимовете, в които съм бил. Затова и всичко се получава на терена.
- Какво липсваше досега на Ботев да има този колектив?
- Може би спокойствието. Отначало имаше малко напрежение, което ние сами си вкарахме с колебливи резултати.
Сега всичко си е на мястото и Ботев върви
- Защо се стигна до тези колебливи резултати?
- Не подходихме както трябва в началото. Загубихме и някой друг мач. Мисля, че вече нещата си дойдоха на мястото и вървим в правилен път.
- Новият треньор Николай Киров ли е една от причините да тръгнете по този път, за който говорите?
- Не искам да сравнявам треньори. И двамата са добри и имат своите плюсове. Просто го нямаше това спокойствие отначало. Сега всичко се нареди както искахме.
- По-задружни ли сте сега?
- Задружни сме не само на терена, а и извън съблекалнята също се разбираме и подкрепяме. Постоянно излизаме заедно на кино и по ресторанти. Всички сме си заедно. Вие забелязахте и на тренировката, че имаше шеги.
- Рядко се забелязва такава сплотеност в българските отбори.
- Рядко е, защото повечето отбори са пълни с чужденци. Кофти е, когато съблекалнята ти е пълна с чужденци, езиковата бариера също е проблем. Те трудно учат български, а някои от тях даже и английски не знаят. От българите също има момчета, които не знаят чужд език.
- В Ботев също има чужденци, помагате ли им и вкарвате ли ги в компанията?
- Помагаме им. Те също се опитват да разбират български, особено шегите. Бързо схващат (смее се). Влязоха в час момчетата и играят много добре. Това всички го виждат. Ето и бразилците Паоло и Бризола, Меледже също.
- Споменахме играта, виждате ли промяна в нея при новия треньор?
- Първо, има различни указания, което е нормално. Всеки треньор си има свои изисквания и ние като футболисти сме длъжни да изпълняваме.
- Какво промени Киров, за да заиграе Ботев силно?
- Чак толкова много неща не мисля, че е променил. Просто върна настроението сред играчите. Това явно е рецептата. В началото на сезона не бяхме обиграни, докато сега свикнахме един с друг.
- В последните месеци Ботев беше раздиран от доста скандали и финансови проблеми. Влияят ли ви на вас нещата, които се случват и пишат за клуба?
- Това във всеки един отбор го има и влияе наистина. Сега обаче всичко е наред. Не мисля, че в съблекалнята трябва да влиза напрежение заради тези неща.
- Но със сигурност и вие в един момент сте се питали какво става.
- Нормално, като не идва никой да ти каже. Не знаеш за какво става въпрос.
Губиш самочувствие и настроение за трениране и игра
Изведнъж, като се пооправят нещата, и машината отново заработва в правилна посока.
- Докъде стигат силите на Ботев и поставени ли са ви цели?
- Ние отначало доста големи цели си поставихме и се видя какво стана. Сега вече няма цели, а просто играем мач за мач. Нека да не гледаме чак толкова напред в бъдещето. Ако побеждаваме, всичко ще си дойде на мястото.
- По-трудно ли ви беше в началото, когато ръководството ви постави цели?
- Така беше, защото в главата ти е само целта. И като сгрешиш някъде, после се вайкаме и викаме "Какво стана". Сега целта, която си поставяме играчите, е само за следващия мач. Минава той и мислим за другия.
- Стъпихте накриво срещу един от новаците - Верея, и треньорът Костов си тръгна. Какво се случи тогава?
- Те и най-големите отбори стъпват накриво. Няма такъв, който да побеждава във всеки мач. Какво се случи? Не знам и аз. В подготовката играхме с тях и ги бихме 4:1. В шампионата обаче ни вкараха гол рано-рано и се затвориха. Ние не можахме да измислим как да вкараме. В този мач не бяхме ние и играхме много слабо. Но има и такива двубои.
- Как ви се вижда първенството, има доста нови отбори?
- Доста е интересно. Дано и занапред да е така и да се върнат хората по стадионите. Селекцията в някои отбори не спира, постоянно идват нови и нови. Вдигат конкуренцията. При нас се надявам зимата да се вземат още футболисти и да се намесим сериозно в шампионата.
- Очаквате да се намесите в битката на върха?
- Аз съм бил в такива отбори, в които съм се целил за върха. Нищо не се е променило, затова и тук ще се целя в челните места.
- Отборите обаче се напълниха с чужденци.
- От доста време си говорим, че нямаме силен национален отбор. След като има толкова чужденци в Левски, ЦСКА-София, Лудогорец. За мен са адски много. Освен това в България се свалят звезди на чужденците
Като отидем в чужбина ние, ни тъпчат, а тук те са най-големите. Не трябва да е така! Аз съм бил в чужбина, там трябва да си пет класи над тях, за да те пуснат на терена. Тук чужденците пет класи ли са над нас? Не!
- Това ли е проблемът на българския футбол?
- Може би. Ето, Ботев има страхотна база, Лудогорец също, защо не се обърне по-сериозно внимание на младежта? Там е бъдещето и от там трябва да излизат футболистите.
- Иване, как се чувствате в Ботев?
- Страхотно се чувствам. Много добри момчета има. Мисля, че трябва да има повече футболисти от Ботев в националния отбор, не само Тошко Неделев. А той трябва задължително да играе в националния. Не виждам причината защо не го пускат.
- Имате ли надежда, че нещо хубаво може да се случи в националния отбор?
- Винаги може да се случат хубави неща, но не и от днес за утре. Да тръгнем да се сравняваме с Франция, е нереално. Да видим къде играят техните футболисти и къде нашите. С работа всичко се постига. Трябва да се работи с младите.
- Вие дълго време сте били в националния, има ли групички в съблекалнята, както се говори?
- Във всеки отбор има групички. Дали ще са по-малки, или по-големи, е разликата. Вътре на терена обаче трябва да сме едно. Няма приятели и врагове. Отвън може да се псуваме, но като излезем на игрището рамо до рамо, трябва да сме задружни, ако искаме да побеждаваме.
- Вече сте на 33 години, чувствате ли се свеж за игра?
- Чувствам се много добре и тренирам пълноценно. Нямам намерение да се отказвам (смее се). Доколкото мога, ще играя.
- В един момент кариерата ви тръгна надолу - Верея в "Б" група и Монтана. Защо?
- Така се случиха нещата, че в ЦСКА получих тежка контузия на адукторите. След операция всеки се чуди дали да те вземе. Доста хора са ми звъняли, но аз няма как да излъжа и да кажа "готов съм 100%". Ще отида, но ще трябва да ме изчакат 2-3 седмици да вляза в ритъм. И всеки се дърпа, за което ги разбирам. Докато бях в Монтана, ми звъняха от Черно море. Отиваме да играем на "Тича" и чувам от феновете: "Ей, измамник, защо не дойде." Сега какво да му обяснявам на фена. Върви му говори на него, той си знае своето. Има една приказка - направи една крачка назад, после две напред. Така и стана и сега съм в Ботев, за което съм щастлив. Благодаря на Николай Костов, че ме извика в Ботев.
Живко Сребрев

 

Вашият коментар

  


    ЦСКА е в „А“ окръжна 
   

Иван Стоянов игра дълго време за ЦСКА. Той обаче не смята, че този отбор, който в момента е в Първа лига, е неговият.
"Много не обичам да говоря на тази тема. Това за мен не е ЦСКА. За мен ЦСКА е това, което е в "А" окръжна в момента. Каквото и да кажа, само си навличам гнева на хората. Не мога да се влияя от мнението на феновете. Аз си имам моя гледна точка за нещата", беше краткият коментар на нападателя.

водещите заглавия
тема на деня
статистика
футбол свят
спорт
форум
живот
Обратно горе © 7дни СПОРТ. Издава '7дни СПОРТ'-EООД   |  webmaster